هدف شما از خرید یک هارد اکسترنال چیست؟
اولین چیزی که به ذهن خطور میکند این است که یک کاربر برای چه استفاده ای و با چه منظوری اقدام به خرید یک حافظه خارجی (اکسترنال) میکند. در صورتی که کاربری هستید که از وسایل الکترونیکی استفاده میکنید و داده هایی با اهمیت بالا و با حجم زیاد ندارید، حافظه داخلی کامپیوتر شخصی یا لپ تاپ تان یا حتی فضایهای ذخیره سازی مجازی میتوانند نیاز به داشتن یک حافظه جانبی را غیر موجه جلوه دهند و در حقیقت خرید آن ها صرفه اقتصادی ندارد. پس پیشنهاد میکنیم که پول خود را صرف ابزاری که کاربردی برای شما ندارند، نکنید. اما در مقابل اگر جزء افرادی هستید که اطلاعات بسیار مهمی دارید و پشتیبانگیری از آنها ضرروت بسیار بالایی برای شما دارد و نیاز به داشتن حافظه ای خارج از سیستم شخصی یا فضای ابری دارید، بهتر است که به فکر خرید یک هارد اکسترنال یا حافظه خارجی با کیفیت باشید؛ پس اولین قدم برای خرید یک هارد اکسترنال برشمردن نیازهای اصلی داشتن آن و بررسی دقیق این نیازها میباشد.
میزان فضای ذخیره سازی
میزان حجمی که حافظه اکسترنال برای ذخیره سازی در اختیار شما قرار می دهد، اصلی ترین ویژگی آن به شمار می رود. فضای ذخیره سازی یک هارد اکسترنال از 2 گیگابایت (GB) تا 4 ترابایت (TB) مختلف است. در بعضی موارد مشاهده شده که برخی از شرکتهای تولیدکننده حافظه خارجی 2 عدد هارد 4 ترابایتی را درون یک چارچوب قرار میدهند و یک حافظه 8 ترابایتی را ارائه میدهند که فضای بسیار زیادی برای خیلی از کاربران میباشد. لازم به ذکر است که امروزه بسیار از کامپیوترهای شخصی حافظه داخلی بین 250 گیگابایت تا 4 ترابایت دارند. چه بخواهید یک هارد اکسترنال کوچک یا همان فلش مموری داشته باشید که قابلیت حمل آن بسیار آسان است و میتوانید آن را در جا کلیدی قرار دهید و اسناد و مدارک مهم خود را در آن ذخیره کنید و چه بخواهید یک هارد اکسترنال با حافظه بزرگتر داشته باشید که قابلیت ذخیره سازی اطلاعات بیشتری اعم از فایلهای صوتی، تصویری با حجم زیاد را در آن ذخیره کنید، گزینه های متنوع زیادی برای انتخاب دارید. انتخاب هوشمندانه حجم ذخیره سازی برای این هاردها معمولا 1 یا 2 ترابایتی برای کاربران معمولی تا حرفه ای میباشد. اگر فقط ایمیل و فایلهای متنی و یا اطلاعاتی با حجم کم جهت نگهداری میکنید بهتر است که از یک هارد اکسترنال کوچک استفاده کنید چرا که نیاز شما را برطرف میکند و در هزینه ها نیز صرفه جویی کرده باشید. به طور کلی بسته به حجم فایلهای که میخواهید نگهداری کنید هارد اکسترنال با فضایی بیشتر انتخاب کنید. قیمت انواع هارد بسته به میزان فضای ذخیره سازی بین 70 تا 3200 دلار آمریکا میباشد.
سرعت هارد اکسترنال
یکی دیگر از نکات مهمی که هنگام خرید هارد باید به آن توجه کرد سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات بر روی هارد اکسترنال میباشد. سرعت خواندن اطلاعات از هارد یا نوشتن بر روی آن با معیاری به نام RPM (Revolutions per Minute) اندازه گیری میکنیم. این معیار که به معنای «دور در دقیقه» میباشد، بیانگر به سرعت چرخش دیسک است که هرچه که بالاتر باشد به این معنی میباشد که هارد شما در خواندن و نوشتن با سرعت بیشتر عمل خواهد کرد.
همچنین اگر مقدار RPM یک هارد اکسترنال بالاتر باشد، طبیعتا قیمت آن نیز بالاتر خواهد رفت؛ پس اگر انتظار سرعت بالاتری را از هارد خود دارید باید هزینه بیشتری را هم بایت خرید آن بپردازید. ما به شما پیشنهاد میکنیم اگر زمان و سرعت انتقال اطلاعات برایتان از اهمیت ویژهای برخوردار است بهتر است سراغ هاردهای گران و سریع بروید، در غیر این صورت اگر هارد را فقط جهت مصارف معمولی خود مثل ذخیره فایلهای تصویر اعم از عکس و فیلم و موزیک میخواهید بهتر است که از هاردهای با سرعت معمولی و قیمت پایینتر استفاده کنید و پول اضافی جهت خرید هارد نپردازید چرا که یک هارد معمولی هم کارتان را راه می اندازد.
برای سنجیدن سرعت یک هارد، پارامترهای زیادی وجود دارند که باید مورد توجه قرار گیرند اما منظور ما از سرعت در این مقاله سرعت گردش دیسک گردان هارد میباشد که برخی از آنها سرعت 5400 RPM (دور در دقیقه) و بعضی مدلها هم سرعت 7200 RPM دارند که همانطور که انتظار میرود مدلهای با سرعت 7200 RPM از سرعت بالاتر برای خواندن و نوشتن برخوردار هستند. یک نوع حافظه دیگری به نام حافظه SSD وجود دارد که از نظر ساختار با حافظههای مورد بررسی در این مقاله متفاوت است و هیچ قطعه مکانیکی مثل دیسک گردان در آنها وجود ندارد و همین موضوع باعث شده است که سرعت به مراتب بالاتری نسبت به هارد اکسترنال داشته باشند.
حمل و جا به جایی هارد اکسترنال
اگر میخواهید برای پشتیبان گیری اطلاعات خود از هارد اکسترنال استفاده نمایید، مناسبترین نوع هارد، هارد اکسترنال رومیزی میباشد؛ زیرا نیازی به قابلیت حمل ندارند، البته دراین مورد نیز میتواند از حافظههای مجازی موجود استفاده کرد. ولی اگر قصد دارید هارد اکسترنال را حمل و یا به همراه داشته باشید باید به قابلیت حمل و جابجایی آن توجه ویژهای کنید که برای این کار بهتر است قابلیتهایی همچون سبک و کوچک بودن هارد را در نظر بگیرید؛ بطوریکه جهت دسترسی سریع و آسان در یک کیف و یا جیب قرار گیرد و همینطور باید هاردی انتخاب شود که برای تامین انرژی مورد استفاده خود نیازی به کابل جداگانه نداشته باشد.
از دیگر موارد مهم در خرید هادر اکسترنال، باید به حجم فیزیکی و وزن آن اشاره کرد که لازم است در هنگام خرید مورد توجه قرار گیردُ. یک هارد با قیمت کمتر و وزن بیشتر، گزینه مناسبی برای کسی که قصد دارد هارد اکسترنال خود را فقط در خانه نگهداری کند. یک هارد اکسترنال با سایز جیبی مناسب افرادی است که همیشه هارد را با خود مثلا بین محیط کار و منزل حمل میکنند. اگر شخصی هستید که زیاد اهل مسافرت هستید هاردی را انتخاب کنید که از بدنه محکمی برخوردار باشد و توانایی محافظت از فایلها را داشته باشد تا در هنگام برخوردهای احتمالی فایلهای شما تخریب نشوند؛ به سراغ خرید جنسهای بی کیفیت نروید و هاردی بخرید که محکم و مقاوم باشد و از مواد اولیه مرغوب مانند پلاستیک باکیفیت و یا فلز آلومینیم در ساخت آن استفاده شده باشد. درست است که بطور فنی هارد اکسترنالهای رومیزی قابل حمل میباشند ولی طوری طراحی شده اند که برای استفاده از آنها باید به منبع برقی وصل شوند. اگر هاردی سبک و باریک میخواهید که به راحتی آن را به کامپیوتر خود وصل کنید و دیگر به منبع برق جدایی نیاز نداشته باشد اصلا این نوع هاردها به شما پیشنهاد نمیشود. هاردهایی که دارای فن داخلی جهت خنک کردن هستند مناسب افرادی هستند که گاهی اوقات فایلهای با حجم زیاد را جابجا میکنند. داشتن یک فن داخلی میتواد عمر هارد شما را تا حد زیادی افزایش دهد.
امنیت هاردهای اکسترنال
امنیت داشتن اطلاعات همواره از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ علی الخصوص که اطلاعات شما مهم و حساس باشند. در چنین مواردی پیشنهاد میکنیم که هاردی بخرید که از تکنولوژیها و نرم افزارهای روز پشتیبانی کنند. برخی نرم افزارها هستند که کار رمزگذاری را انجام میدهند ولی اگر اطلاعاتی دارید که بسیار حیاتی و مهم هستند پیشنهاد میکنیم که از هاردهایی استفاده کنید که رمزنگاری سخت افزاری پشتیبانی میکنند. بعضی از شرکتهای سازنده هاردهای اکسترنال از تکنولوژیهای خاصی استفاده میکنند که از دسترسی و هک کردن اطلاعات موجود در هارد جلوگیری میکنند. به عنوان مثال کمپانی Kingston برای ساخت هاردهای اکسترنال از لایههای امنیتی درونی آن برای بالا بردن امنیت و سخت تر کردن دسترسی هکرها به چیپهای حافظه داخلی استفاده کرده است.
راحتی کاربری
به کاربران تازه کار و افرادی که حوصله نصب و پیکربندی نرم افزارهای امنیتی مختلف را ندارند پیشنهاد میکنیم که هاردی را خریداری کنید که به صورت پیش فرض نرم افزارهای داخلی را داشته باشند. در این حالت کار شما بسیار راحت میشود. اما باز هم خطر از دست رفتن هارد وجود دارد و هیچگونه تضمینی وجود ندارد. پس مدلی که دارای گارانتی میباشد انتخاب خوبی است، علی الخصوص اگر میخواهید بیش از یک سال یک هارد را داشته باشید، چون باید بتوانید چندین بار از آن استفاده نمایید.
رابطهای هارد اکسترنال
هاردهای اکسترنال دارای رابطهای متفاوتی در اتصال به کامپیوتر یا دستگاههای دیجیتالی مختلف میباشد که تاثیر شگرفی بر سرعت انتقال اطلاعات دارد. از رابط USB 2.0 در هاردهای اکسترنال معمولی و هاردهایی که سرعت 5400 RPM استفاده میشود و در همه کامپیوترها هم از این نوع پورتها وجود دارد. این پورتها قابلیت انتقال اطلاعات با سرعت 480 مگابایت بر ثانیه را دارند. البته این نکته نیز قابل ذکر است که پورت USB 3.0 به دلیل سرعت بیشتر، جایگزین این نوع پورت شده است؛ امروزه تمام هاردهای اکسترنال موجود در بازار با این پورت ارائه میشوند. این نوع پورت دارای سرعتی معادل 5 گیگابیت بر ثانیه میباشد که در صورت پشتیبانی مادربورد از این پورت، هارد اکسترنال نسبت به مادربردی که داری این قابلیت نمیباشد اطلاعات را با سرعتی به مراتب بیشتر جابجا میکند. همچنین امروزه هارد اکسترنالی با پورت 3.1 که بهبود یافته مدل قبلی خود میباشد در بازار وجود دارد ولی چون در مادربوردهای جدید قابلیت اعمال ندارد همچنان تولید هارد اکسترنال با پورت USB 3.0 بیشتر از 3.1 میباشد. سرعت انتقال اطلاعات در پورت USB 3.1 معادل 10 گیگابیت بر ثانیه است که نسبت به نسل قبلی خود (USB3.0) دو برابر سریعتر است. جدیدترین مدل معرفی شده، USB Type C میباشد که از لحاظ سرعت مثل پورت USB3.1 میباشد و مشکل اساسی که اکثر کابران در استفاده از آن دارند در هنگام وصل کردن آن به دستگاه میباشد که چندین بار برگردانده میشود تا USB مورد نظر به خوبی در جای خود قرار گیرد حل شده است و از هر دو طرف به دستگاه وصل میشود. آخرین مدل پورت نیز پورت Thunderbolt میباشد که سرعت آن دو برابر سرعت USB3.0 میباشد و هارد اکسترنال را با سرعت بیشتری به دستگاه متصل میکند ولی چون فقط بر روی دستگاههای کمپانی اپل استفاده میگردد و خیلی رایج نمی باشد. اگر میخواهید چندین نفر به صورت اشتراکی از هارد اکسترنال استفاده کنند باید از هارد اکسترنالهای که قابلیت اتصال USB دارند بهره برد.
قابلیت اتصال به شبکه
درصورتی که نمیخواهید از هارد اکسترنال خود در یک شبکه خانگی با اداری بهره بگیرید، داشتن یا نداشتن قابلیت اتصال به شبکه در آن مهم نیست و نیازی به بررسی ندارد. اما اگر تصمیم دارید که از این هارد در یک شبکه خانگی یا یک شبکه کوچک یا حتی بزرگ اداری استفاده کنید باید قابلیت Network-Attached Storage یا به اختصار NAS در آن مورد بررسی قرار بگیرد. این هارد داریوها مثل هاردهای اکسترنال بزرگی هستند که به صورت خودکار از چند سیستم نسخه بک آپ میگیرند و کامپیوترهای موجود در شبکه میتوانند اطلاعات بر روی آن بنویسند یا از آن بخوانند.
این هارد درایوها از HDD های معمولی گران قیمت تر هستند. در بعضی موارد ارزش اقتصادی این هاردها بر اساس تعداد سیستمهای که میتواند به آن وصل شوند و همچنین ظرفیت آنها خیلی زیاد میشوند. بطور کلی وجود این هارد درایوها در یک شبکه بسیار مفید میباشد.
ویژگیهای دیگر برای انتخاب یک هارد اکسترنال
موارد و ویژگیهای دیگری هم وجود دارد که بودن یا نبودن آنها در یک هارد اکسترنال میتواند تفاوتهای زیاد به وجود آورد. البته ناگفته نماند که این موضوع بستگی به نوع استفاده شما از هارد هم دارد. به عنوان نمونه در بعضی از هاردهای اکسترنال میتوان از وای فای برای دسترسی به فایلهای مورد درون آن بهره گرفت. علاوه بر این بعضی از آنها چند نوع درگاه را ساپورت میکنند تا مثلا امکان استفاده از درگاه-های USB-C و یا تاندربولت به طور همزمان برای کاربر وجود داشته باشد.
همچنین مقاومت در برابر رطوبت و گرد و خاک شاید برای بسیاری از کاربران معمولی اهمیتی نداشته باشد، اما قطعا برای افرادی که می خواهند هارد اکسترنال خود را در همه شرایط به کار گیرند، موضوعی حیاتی محسوب می شود.
جمع بندی و نتیجه گیری
در این مقاله سعی شد تا همه تواناییها و ویژگیهای اصلی یک هارد اکسترنال بررسی شود. به طور کلی، تعیین هدف از خرید هارد اکسترنال، به طور کامل برای شما شرایط خرید آن را معین می سازد. پس کافیست نوع کاربری خود از هارد را مشخص سازید و در نهایت، با توجه به نکاتی که در این مقاله ذکر شد، اقدام به خرید یک هارد اکسترنال مناسب نمایید.
هم اکنون می توانید بهترین هارد های اکسترنال را در فروشگاه نوین پرداز خریداری کنید.